Internet prevare decenije

U prošlom članku smo pisali o internet prevarama. Možemo reći da se prevare dešavaju svakog dana svuda u svetu. U ovom članku ćemo navesti najčešće internet prevare. Možda se u nekom primeru čak i pronađete.

Nigerijska “419” prevara: Prva internet prevara koja predstavlja modernu verziju prevare iz 1588. godine pod nazivom “španski zatvorenik”, u kojoj je prevarant ubeđivao potencijalnu žrtvu da je rođak bogataša kojeg je zarobio kralj Filip Drugi i kojeg je moguće osloboditi iz zatvora potplaćivanjem vlasti. Žrtvi se i nekoliko vekova ranije obećavalo ono što se obećava žrtvama verzije iste prevare digitalnog doba – višestruko uvećani novčani iznos od onoga koji žrtva daje kako bi pomogla bogatašu. Savremena verzija “španskog zarobljenika” obično podrazumeva email koji ćete dobiti od nekoga kome treba usluga transfera novčanih sredstava “zarobljenih” u dalekoj Nigeriji. Prevaranti obećavaju nagradu za pomoć uz uslov da prosledte početnu sumu (a reč je o vašem novcu!), obično preko Western Uniona, kao nadoknadu za bankarske troškove. Jednom kada pošaljete novac, prevaranti sa vašim novcem nestaju bez traga.

Inostrana lutrija: Prevara sa manje uverljivim scenarijom od prethodne. U emailu u kome vas obaveštavaju da se dobitnik lutrije u nekoj stranoj zemlji, u kojoj niste ni učestvovali, od vas će biti zatraženi lični podaci kako bi vam osvojeni novac bio uplaćen na račun. Kao i u slučaju nigerijske prevare, od žrtve se traži novac koji će pokriti troškove transfera nagrade. Naravno, osvojeni novac kao ni vlastiti koji ste uložili nikada nećete videti.

Dvostruka nigerijska prevara: Email sa obaveštenjem o osnovanom fondu za nadoknadu štete žrtvama nigerijske prevare. Šteta će vam navodno biti nadoknađena ukoliko uplatite 1000 dolara.

Odbegla mlada: Prelepa, mlada devojka, obično Ruskinja sa kojom ste se upoznali na internetu gori od želje da vas upozna, kao i vi nju. I taman kada do susreta treba da dođe, pojavljuju se problemi. Potreban joj je novac kako bi mogla da plati troškove puta. Kada dobije novac, više je nikada nećete videti.

Poslovna ponuda: Strana kompanija vam nudi posao koji naprosto ne možete da odbijete – mogućnost da zaradite i do 3000 dolara dnevno radeći od kuće. Naravno, moraćete da date podatke o svom računu u banci kojeg će prevaranti koristiti za čuvanje ukradenog novca a od vas biti zatraženo da im na njihov račun prebacite novac preko Western Uniona. Na taj način postajete saučesnik u izvršenju krivičnog dela (money mules).

Pomoć prijatelju u nevolji: Ne možete da pristupite svom Facebook, Hotmail ili nalogu na nekom drugom sajtu jer je hakovan a lozinka potrebna za prijavljivanje na nalog je promenjena. Za to vreme vaši prijatelji sa hakovanog naloga dobijaju poruku da ste u nevolji, da ste opljačkani negde u inostranstvu, i da vam je potrebna njihova pomoć kako biste platili hotelski račun.

Greška prilikom kupovine: Stari trik u verziji prilagođenoj internetu. Oglasili ste prodaju kuće ili automobila na nekom sajtu. Na oglas se javljaju prevaranti koji žele da odmah sklope posao sa vama i kupe to što prodajete. Šalju vam ček na kome je upisan veći iznos od ugovorenog. Dogovor je ovakav – vi zadržavate ček, ali ćete im poslati razliku, odnosno iznos koji je razlika između dogovorene cene i onoga koji stoji na čeku. Transfer obično ide preko Western Uniona. U trenutku kada shvatate da je ček bezvredan, već ste poslali svoj novac prevarantima.

Primeri prevara preuzeti sa http://www.informacija.rs/Clanci/Internet-prevare-decenije.html

Posted on 21 maja, 2013, in Opšte opasnosti interneta. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: