Internet prevare

Internet kao virtualni svet poseduje veliki broj dobronamernih stvari, ali kao i u realnom svetu, i u svetu interneta postoje prevare. Prevare koje nas mogu koštati ako ne budemo pažljivi i ne prepoznamo prevare na vreme. Sajber kriminalci kontaktiraju žrtvu putem email adrese ili pak neke društvene mreže. Tom prilikom od žrtve zatraže lične podatke. Žrtve ne sluteći da je prevara, već samo neki posao ili nagrada koju je sajber kriminalac obećao, odaju svoje lične podatke, i tako postanu žrtve internet prevare. Najčešće su prevare prilikom online kupovine, internet mamci (obećane nagrade, dobitak na loto-u, romantične avanture, zaposlenje…), krađa ličnih podataka.

v210811p0

Obrati pažnju!
Iako pažljivo oko može lako da uoči mnoge od navedenih prevara, dobro je imati u vidu nekoliko caka za razotkrivanje „ćorka“.

 • Zlatno pravilo: što je ponuda povoljnija, to je manje verovatno da je istinita. Shodno tome, što ti više deluje da možeš izvući veću korist, to uloži više napora da proveriš da nije u pitanju lažna ponuda. Obavezno u pretraživaču proveri podatke koje imaš, a nije na odmet ni da se raspitaš kod drugih korisnika.
 • Obrati pažnju na ponuđene linkove! Naime, sastavni element velikog broja prevara na Internetu jeste ponuda da se poseti neki sajt. Odlazak na postojeću stranicu u najmanju ruku beleži samu posetu, što je samo po sebi rizično, a poseta zaraženim adresama otvara mogućnost instalacije malwarea.
 • Prilikom posete sajtovima za online trgovinu proveri da li se vide podaci o firmi koja organizuje prodaju, a ako se vide, nemoj da se libiš da lično stupiš u kontakt s tom firmom. Pored toga, moraju biti vidljivi uslovi prodaje, ugovori, obaveštenja o privatnosti korisnika i uslovima korišćenja sajta. Takođe, jasno moraju biti predstavljeni podaci o proizvodu, robi ili usluzi, a cena mora biti iskazana nedvosmisleno (uključujući i troškove). Informacije o domaćim firmama možeš pronaći u Agenciji za privredne registre, Narodnoj banci Srbije i Poreskoj upravi.
 • Legalni sajtovi i redovna poslovna komunikacija po pravilu teku po utvrđenim procedurama. Na primer, prilikom online kupovine, potrebno je otvoriti nalog, popuniti „korpu“, saglasiti se sa uslovima prodaje, izabrati način plaćanja i tako dalje. Ako komunikacija počne da odudara od te procedure, recimo, ako ti stigne mail s dodatnim zahtevima ili nepredviđenom ponudom da probaš nešto drugo, obrati posebnu pažnju.
 • Pravna zaštita

  U teoriji je moguće da se utvrdi odgovornost stranog državljanina, pa i da se od njega nadoknadi šteta, međutim, u praksi je takvo nešto teško ostvarivo iz pravnih ali i tehničkih razloga (prvo treba utvrditi o kojoj se osobi radi).

  U slučaju da si žrtva prevare na domaćem terenu, zgodno je znati da je prevara krivično delo. Firme i organizacije mogu zadesiti prekršajne i druge sankcije, a uvek je moguće tražiti naknadu štete.

  Za prijavu prevare na Internetu možeš se obratiti Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije ili Odeljenju za visokotehnološki kriminal javnog tužilaštva. U slučaju da nisi siguran o čemu se radi, možeš se obratiti i udruženju za zaštitu potrošača ili servisu Klikni bezbedno.

  Deo teksta preuzet sa http://upravusi.rs/bezbednost-kat/nasilje-na-internetu/finansijske-prevare-na-internetu/

  Posted on 21 maja, 2013, in Opšte opasnosti interneta. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

  Ostavite odgovor

  Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

  WordPress.com logo

  Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Google photo

  Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Slika na Tviteru

  Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Fejsbukova fotografija

  Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Povezivanje sa %s

  %d bloggers like this: