SPAM ili neželjena pošta

Svaka osoba koja na internetu ima otvorenu e-mail adresu, može nam reći da je često u svom inbox-u nalazila neželjenu poštu ili spam. Dok se kod nekih neželjena pošta pojavljuje u inbox-u, kod nekih mail servisa postoji posebna fascikla obeležena kao “SPAM“ ili „Neželjena pošta“ . Neželjenom poštom ili spam-om mogu se nazvati nagradne igre, pokloni, lanci sreće, molbe za pomoć, itd. Te neželjne pošte mogu biti dosadne i zbog toga vam nudimo nekoliko saveta kako da se zaštitite od neželjenih poruka.

 • Ne otvarajte neželjene poruke, izbrišite ih bez prethodnog otvaranja. Otvaranjem poruke obaveštavate pošiljaoca da vaša e-mail adresa postoji.
 • Nikada ne odgovarajte na spam poruke bez obzira šta se od vas traži, i na ovaj način obaveštavate pošiljaoca o validnosti vaše e-mail adrese.
 • Ne kupujte proizvode koji se reklamiraju putem spam poruka bez obzira koliko povoljni bili. Ukoliko kupite proizvod očekujte joj više reklamnih poruka u vašem poštanskom sandučetu.
 • Ne uplaćujte dobrovoljne priloga ukoliko poziv dobijete preko spam poruke, to je verovatno prevara, siromašni i bolesni neće dobiti vaš novac. Ukoliko želite da pomognete uplatite novac na račune ugroženih koje vidite na državnoj televiziji ili drugim sredstvima javnog informisanja koja su od poverenja.
 • Ne prosleđujte spam poruke npr. lančana pisma, dovoljno je što ste dobili spam, ne morate i sami da postanete spam-er. Ukoliko nastavite sa prosleđivanjem vaša adresa će stići i kod ostalih spam-era, zaključite sami, dobijaćete još više neželjenih poruka.
 • Nemojte prosleđivati spam poruke, jer postoji opasnost da je poruka sadržala virus, samim tim i vi postajete pošiljalac virusa.
 • email-spam

  Posted on 21 maja, 2013, in Opšte opasnosti interneta. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

  Ostavite odgovor

  Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

  WordPress.com logo

  Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Google photo

  Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Slika na Tviteru

  Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Fejsbukova fotografija

  Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Povezivanje sa %s

  %d bloggers like this: