Način zloupotrebe dece

Prema dosadašnjim procenama, na Internetu postoji nekoliko hiljada organizacija koje se bave nekim od mnogobrojnih načina iskorišćavanja dece. Veliki broj tih organizacija legalno su
prijavljena preduzeća, humanitarne ili nevladine organizacije sa pravnim identitetom, definisanim službama i razvijenim imidžom.
Njihovo predstavljanje u javnosti nedvosmisleno upućuje na službe za pružanje raznih vrsta pomoći, počev od humanitarnih materijalnih donacija, preko psihološke pomoći ugroženim grupama (deci razvedenih roditelja, deci sa lošim materijalnim i socijalnim statusom, itd.), pa sve do poslovnih ponuda sa dobrim i sigurnim zaradama.
Međutim, ispod «šarenog plašta» primamljivih mogućnosti za bolji život najčešće se kriju ciljevi trafikinga, prostitucije, raznih vrsta krađa i drugih načina iskorišćavanja žrtava.
S druge strane, postoje anonimni sajtovi iza kojih stoje kriminalističke grupe koje deluju potpuno ilegalno, dok u treću grupu spadaju pojedinci (psihijatrijski slučajevi) koji imaju direktan pristup žrtvi u nameri da ostvare svoje ciljeve, od kojih je na prvom mestu seksualno
zlostavljanje. Manji broj – ali u globalnim razmerama, broj veoma zabrinjavajuć – čine pojedinci koji deluju sa namerom sakaćenja, pa čak i ubistava.
Zajednička osobina takvih «lovaca» jeste njihov neverovatno «iskren» nastup, pun emocija, razumevanja i saosećanja prema potencijalnoj žrtvi. Mnogi od njih ponudiće, uz sve to, još i dobar posao sa odličnom zaradom. U prvom slučaju radi se o čitavom lancu kriminalističkih
grupa koji se kriju iza legalnog javnog delovanja, dok se druga dva primera odnose najčešće na pojedince koji deluju na lokalnim ili geografski ograničenim nivoima.

Posted on 4 juna, 2013, in Nacin zloupotrebe dece. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: