Jedna važna poruka!

‘’Pa sigurno neće baš meni da se desi’’, recenica je koju svaki korisnik neke društvene mreže pomisli, ali ona definitivno NE VAŽI! Svaki čovek koji surfuje, četuje može biti žrtva mobinga ili nekih drugih opasnosti. Zato je važno da se zaštitimo, kako bismo se tako i osecali. Evo nekoliko saveta za početak:
Ko pita ne skita. Ukoliko se na internetu desi nesto što ti ne prija ili ti donosi brigu, bez oklevanja reci nekoj starijoj osobi ili osobi koja je stručna za bezbednost na internetu. Takođe, ako ti nesto nije jasno pitaj nekog starijeg.
Ako uočiš nasilje na nekoj društvenoj mreži, ili ti se neko požali da ima nekih problema, ne oklevaj: PRIJAVI NASILJE!
Jedan važan korak ka bezbednosti je da na društvenoj mreži ne ostavljaš svoje lične podatke: mesto stanovanja, broj telefona, brojeve nekih racuna, nikad ne daj neke informacije o svojim roditeljima, gde oni rade i slično.
Inat je zao zanat! Uvek poslušaj starije kada imaju nešto da ti kažu o bezbednosti ili da te posavetuju o tvojim aktivnostima, koje mogu da ugroze druge ljude.
Uvek imate moc da jednim klikom prekinete komunikaciju ukoliko vam je neprijatno. Blokirajte osobu ili ne odgovarajte na poruke.
Kada smo bili mali, učili su nas da ne pricamo sa nepoznatima, da ne pristajemo na šetnju i da ne uzimamo stvari od drugih. To pravilo vazi i za internet, jer nikada ne može da se zna sta se dešava sa druge strane i ko je to. Ljudi se predstavljaju lažno i na taj način mogu da ugroze tebe i tvoje prijatelje, rodjitelje. Zato NIKADA ne ugovaraj sastanak sa osobama koje poznaješ samo sa interneta.
Ko drugome jamu kopa sam u nju upadne! Nikada ne širi laži o nekoj osobi, niti piši javno vaše tajne, jer ćeš ti da budeš krivac za sve i snosićeš posledice zbog toga što nisi poštovao/la internet bonton. Takođe, izgubićeš druga/drugaricu.

Internet je nepregledno prostranstvo kao svemir, zato putuj kroz kroz taj svemir pametno i oprezno!

Posted on 26 aprila, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: